Pagina de start a forumului EXBUGET v.4.0 EXBUGET v.4.0
SISTEM INFORMATIC PENTRU CALCULUL INDICATORILOR DE PERFORMANTA SI A CHELTUIELILOR CU SERVICIILE SPITALICESTI
 
    CautareCautare         InregistrareInregistrare   ProfilProfil      AutentificareAutentificare 

indicatori de management ai resurselor umane

 
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului EXBUGET v.4.0 -> Durata medie de spitalizare
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Cristiana Ciortea
Utilizator +


Data inscrierii: 11/07/2007
Mesaje: 203
Locatie: SCJU-CJ

MesajTrimis: Sam 08 11, 2007 12:56 am    Titlul subiectului: indicatori de management ai resurselor umane Raspunde cu citat (quote)

Am sa postez pe forum observatiile pe care le-am facut dupa ce am primit metodologia de calcul a indicatorilor de performanta ai managementului resurselor umane. Sunt curioasa ce parere aveti...

A.Indicatori de management al resurselor umane
1.Nr. mediu de bolnavi externati pe medic = Bolnavi iesiti/Nr. medici in spital

-Bolnavii iesiti : se calculeaza in doua variante (spitalizare continua si spitalizare de zi; spitalizare continua) – exclusiv bolnavii transferati.
Consideram util a se preciza ca este vorba numai despre transferurile intraspitalicesti.
Consideram de asemenea ca ar fi util ca, la explicatia primei variante de calcul (spitalizare continua si de zi) sa se introduca si sintagma “...datelor inregistrate din FOCG si din Fisa de spitalizare de zi”

-Nr. medici in spital: in metodologia primita de la MSP se specifica:
- “medicii din asistenta la paturi, precum si alte structuri care deservesc aceste paturi”.
-“urmatoarele structuri sunt considerate structuri care deservesc paturile de spital: stationar de zi psihiatrie, CPU, UPU, camera de garda, CSM, serviciul de anatomie patologica si serviciul de medicina legala”
Observatii:
-Este important sa se precizeze daca se ia in considerare numarul de posturi sau numarul de persoane fizice (intrucat in spitalele clinice, personalul UMF este incadrat cu ½ norma si exista 2 medici persoane fizice pe un post).
-Avand in vedere definirea indicatorului (cati pacienti se externeaza pe medic), consideram ca ar trebui redefinite structurile spitalicesti care deservesc paturile de spital, intrucat nici stationarul de zi psihiatrie, nici UPU, nici camera de garda, nici CSM, nici serviciul de medicina legala nu deservesc sectiile cu paturi de pe care se externeaza bolnavi, intrucat nu presteaza nici un serviciu pentru pacientii internati, ci doar pentru pacientii care inca nu sunt internati (urgenta), sau pentru alte categorii de pacienti (stationarul de zi, serviciul de medicina legala).
-Consideram oportun ca in cadrul acestor structuri sa fie cuprinse Sectiile ATI, Laboratorul de Analize Medicale, Laboratorul de Radiologie Imagistica Medicala, Laboratorul de Medicina Nucleara, Laboratorul de Anatomie Patologica, Laboratorul de Explorari Functionale Invazive si Neinvazive, Compartimentul de Supraveghere si Control Infectii Nozocomiale, si alte eventuale structuri organizatorice care presteaza servicii pentru pacientii internati in sectiile cu paturi.

-Consideram importanta precizarea ca medicii rezidenti angajati ai spitalului pe perioada determinata nu sunt inclusi in calculul acestui indicator.
-Poate ar fi util sa se redenumeasca numitorul, “numar medici in spital”, pentru a evita orice confuzie, si sa se scoata sintagma “in spital”, inlocuindu-se cu “numar medici din sectiile/compartimentele cu paturi si din structurile care presteaza servicii pentru pacientii internati”.

2.Numar mediu de bolnavi externati la o asistenta medicala

Consideram oportuna precizarea daca si acest indicator se calculeaza in doua variante (cu si fara spitalizarea de zi), si daca nu, la ce numar de bolnavi iesiti se face raportarea.

3.Proportia medicilor din totalul personalului angajat al spitalului

Pentru acest indicator, numaratorul “numar medici in spital” este identic cu numitorul indicatorului A1, de aceea consideram oportuna modificarea celui din urma (A1), intrucat pentru calculul acestui indicator se iau in considerare si medicii angajati in sectiile cu paturi, si in ambulatoriu, si in SPCIN, si in cabinetele scolare, precum si medicii din structurile administrative (serviciul de statistica-informatica, compartimentul audit, etc).
De asemenea este utila precizarea ca se face referire la persoane fizice, nu posturi, si ca nu se iau in considerare rezidentii.

4.Proportia personalului medical din totalul personalului angajat al spitalului

5. Proportia personalului medical cu studii superioare din total personal medical

Consideram oportuna includerea cadrelor medii cu studii superioare (3 ani sau 4 ani, cu licenta) in cadrul personalului medical cu studii superioare, intrucat acestea sunt absolvente ale Universitatilor de Medicina si Farmacie si sunt incadrate ca personal cu studii superioare, chiar daca in prezent fisa postului asistentului medical nu face diferentiere intre asistentul medical cu pregatire postliceala si cel cu studii superioare.

6.Numar mediu de consultatii pe un medic in ambulator = Numar consultatii in unitatile ambulatorii/Numar de medici din spital care acorda consultatii in ambulatoriul spitalului

Consideram oportune precizari privind elementele de calcul:
-“Numar consultatii in unitatile ambulatorii” – cuprinde numarul de consultatii prestate de medicii incadrati in sectie, care acorda servicii in ambulatoriul spitalului, indiferent daca aceste consultatii sunt contractate sau nu de CJAS – intrucat exista consultatii care nu sunt raportate la CJAS (consultatii contra cost, consultatii in cadrul contractelor dintre spital si terti, consultatii acordate pacientilor internati in alte spitale, etc).
-“ Numar de medici din spital care acorda consultatii in ambulatoriul spitalului” – cuprinde numarul de medici incadrati in spital, care acorda consultatii in ambulatoriul spitalului, inclusiv numarul de medici din cabinetele cuprinse in structura spitalului (Diabet, Oncologie, Boli Infectioase, etc).

7.Nr. mediu de consultatii pe medic la camera de garda/UPU/CPU = Nr. Consultatii in camera de garda/UPU/CPU/Nr. medici care au acordat servicii in aceste structuri

Consideram importante urmatoarele elemente:
-Definirea “camerei de garda” – intrucat de regula, serviciul de garda functioneaza incepand cu ora 13-14. Consultatiile pentru urgentele prezentate in timpul diminetii sunt sau nu incluse?
-In general, in spital, in timpul diminetii consultul urgentei este asigurat de unul din medicii de pe sectie, intrucat in structura denumita in prezent “camera de garda” nu exista personal distinct, nici superior nici mediu.
-Pentru numitor (nr. medici) – indicatorul s-a calculat in mod diferit – s-a luat in calcul fie numarul de linii de garda de pe spital (pentru a afla numarul de consultatii/garda), fie numarul fizic de medici care fac garzi (din spital si din afara spitalului) – pentru a afla numarul de consultatii/un medic. In aceste conditii, in cazul in care un medic are doua specialitati (ex. medicina interna si cardiologie) si face de garda si pe linia de interne si pe linia de cardiologie, el este luat in calcul o singura data (ca persoana fizica) sau de doua ori (ca medic pe fiecare din aceste linii de garda)?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
damianpaula
Utilizator +


Data inscrierii: 04/07/2007
Mesaje: 156
Locatie: Galati

MesajTrimis: Lun 08 13, 2007 6:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

in legatura cu camera de garda la noi sunt trecuti in registrul de consultatii in camera de garda doar cei care nu trebuiau internati ,cei consultati care au necesitat internare au fost trecuti in registrul de internari de unde sa stiu eu cati din cei internati au trecut pe la camera de garda?
si chestia asta am descoperit-o la evaluarea facuta la trim.I dar acolo am justificat in scris aici nu bag nimic , daca bag numai consultatiile in camera de garda iar nu-i bine .....
Ce sa mai zic , cu ATI-ul nu m-am lamurit nu aduna nici zilele de spitalizare, nici nr.de paturi bine macar ca-mi aduna cheltuielile efective si procedurile le duce pe sectii.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Cristiana Ciortea
Utilizator +


Data inscrierii: 11/07/2007
Mesaje: 203
Locatie: SCJU-CJ

MesajTrimis: Mar 08 14, 2007 10:35 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ATI - nu aduna zilele si nici numarul de paturi, e drept. Dar noi nici nu calculam indicatorii de management cu aceste zile si paturi. In statistica le calculam rulaj si durata (pentru evaluarea sectiei ATI), dar la indicatorii pe spital nu luam in calcul ATI-ul.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Cristiana Ciortea
Utilizator +


Data inscrierii: 11/07/2007
Mesaje: 203
Locatie: SCJU-CJ

MesajTrimis: Mar 08 14, 2007 11:11 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Camera de garda/UPU - nici noi nu stim cati dintre cei prezentati la UPU/camera de garda s-au internat.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
sp darabani
Utilizator +


Data inscrierii: 30/07/2007
Mesaje: 74

MesajTrimis: Mie 08 15, 2007 9:34 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

noi am operat din DRG----in foaia de observatie la tipul internarii
urgenta(1)medic de familie, medic specialist etc
urgenta (1) sunt cei care se interneaza prin camera de garda
asa operam noi
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
damianpaula
Utilizator +


Data inscrierii: 04/07/2007
Mesaje: 156
Locatie: Galati

MesajTrimis: Mie 08 15, 2007 6:47 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

multumesc doamnei Cristina si sp.darabani
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului EXBUGET v.4.0 -> Durata medie de spitalizare Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum